Alles luistert

Onderstaande tekst is een doctrine in yoga. Het is de omhulling en de schoonheid, waarachter onderdrukking en mishandeling schuil kunnen gaan.

Alles luistert

3 oktober 2016

Tijdens mindfulness en coaching in de natuur leer je meer over jezelf, maar ook over de relatie met je omgeving. Ik was bij Inner Peace conferentie in Amsterdam en tijdens een van de lezingen zei de spreekster ‘er is niets dat niet luistert’.

Ruimte creëren

Luisteren is aandacht, een onderzoek met open mind. Aandacht kan zijn ruimte creëren voor het andere, de ander én de ruimte in jezelf; waar je aandacht is daar is je energie. Je kunt veel van mensen leren, je hoeft alleen maar even je ‘eigen inboedel’ te laten voor wat het is. Het mooie is, dat de ander zich gezien en/of gehoord kan voelen. Maar eigenlijk ook jijzelf, de diepere lagen waar we zo vaak van weggaan omdat het ongemak kan geven.

Symbolische oefening

Bij het coachen in de natuur ontdek je meer over jezelf. De symboliek van een stilleven is jouw verhaal, terwijl het stilleven zelf niet meer is dan een samenstelling van materialen uit de natuur. We geven er betekenis aan, zoals we dat doen bij van alles. Mindfulness beoefenen tijdens het coachen, helpt je te ontspannen en een ontvankelijke houding aan te nemen. Zo komt nieuwe informatie naar je toe, inspiratie of kennis, zonder dat er allerlei ideeën zijn die dit proces tegenwerken. Je creëert een soort van leegte.

Leegte en nieuwsgierigheid

Welke associatie roept het woord leegte bij je op? Het kan ‘positief’ zijn; nieuwe kansen, mogelijkheden, verandering of creativiteit. Maar ook ‘negatief’, zoals een gevoel van eenzaamheid of afgescheidenheid, die misschien voortkomt uit het je niet gezien of gehoord voelen. Tijdens het coachen werken we met de leegte of eigenlijk met de stilte (deze twee zijn niet perse hetzelfde) op een ‘neutrale’ manier. De stilte en de leegte en alles wat daarin verschijnt mogen er gewoon zijn, die doen mee, ze helpen zelfs.

Als je een nieuwsgierige houding aanneemt krijg je wellicht nieuwe informatie tot je, of je laat een en ander los wat je niet meer nodig hebt. Alsof er een fris briesje door je systeem gaat, een doelgerichte doelloosheid.

Als er niets is dat niet luistert, waar wil jij dan door gehoord worden of wat wil er door jou gehoord worden?

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring