Is yoga zuiver?

Hier vind je verwijzingen naar artikelen, blogs of video's die gaan over/of te maken hebben met mindfulness, coaching, natuur en idealen. De comments erbij zijn geïnspireerd, ervaren, geïnterpreteerd of verhalend.

Is yoga zuiver?

3 maart 2018

Yoga zou zuiverheid zijn, een vorm van loutering waarbij je scherper leert denken en meer gaat voelen. Dat klinkt best leuk! Ik vond het ook leuk, maar daar gaat het blog ‘wat yoga was‘ al over, dus genoeg goeds geschreven. Ik heb als het ware een zuiverheids-/ integriteits-/ aandachtstraining gevolgd.

Nu zes jaar later heb ik kritische vragen omtrent yoga, want yoga blijkt niet altijd zuiver. Het gewaarworden hiervan ging geleidelijk en genuanceerd, met twijfels want ik streef naar zuiverheid, wat uiteindelijk leidde tot een crisis. De yoga bleek sektarisch en er werd, min of meer, gehoorzaamheid van mij verwacht. Daarom ben ik twee jaar geleden volledig gestopt met het beoefenen van yoga.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga in Nederland, maar wat zijn de verschillen en wanneer wordt yoga sektarisch; te persoonlijk? Op Google vind ik een onderzoek van yogaonline.nl: https://www.yogaonline.nl/blog/yogaonderzoek/. Ik ben benieuwd, mocht je iets weten mail me dan even op info@buitensporig.nl.

Waarom is Yoga eigenlijk een trend? Ik weet het, want ik vond wat ik zocht! Maar het bleek uiteindelijk toch niet helemaal in orde. En niet alleen binnen de yoga-beweging waar ik les had, maar ook liep ik tegen vormen van sekte aan binnen de ‘gewone’ yoga waar ik losse lessen volgde. Dus hoe zit dat en mag erover gesproken worden?

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring