Is yoga zuiver?

Hier vind je verwijzingen naar artikelen, blogs of video's die gaan over/of te maken hebben met mindfulness, coaching, natuur en idealen. De comments erbij zijn geïnspireerd, ervaren, geïnterpreteerd of verhalend.

Is yoga zuiver?

3 maart 2018

Yoga zou zuiverheid zijn, een vorm van loutering waarbij je scherper leert denken en meer gaat voelen. Dat klinkt best leuk! Ik vond het ook leuk, maar daar gaat het blog ‘wat yoga was‘ al over, dus genoeg goeds geschreven. Ik heb als het ware een zuiverheids-/ integriteits-/ aandachtstraining gevolgd.

Nu zes jaar later heb ik kritische vragen omtrent yoga, want yoga blijkt niet altijd zuiver. Het gewaarworden hiervan ging geleidelijk en genuanceerd, met twijfels want ik streef naar zuiverheid, wat uiteindelijk leidde tot een crisis. De yoga bleek sektarisch en er werd, min of meer, gehoorzaamheid van mij verwacht. Daarom ben ik twee jaar geleden volledig gestopt met het beoefenen van yoga.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga in Nederland, maar wat zijn de verschillen en wanneer wordt yoga sektarisch; te persoonlijk? Op Google vind ik een onderzoek van yogaonline.nl: https://www.yogaonline.nl/blog/yogaonderzoek/. Ik ben benieuwd, mocht je iets weten mail me dan even op info@buitensporig.nl.

Waarom is Yoga eigenlijk een trend? Ik weet het, want ik vond wat ik zocht! Maar het bleek uiteindelijk toch niet helemaal in orde. En niet alleen binnen de yoga-beweging waar ik les had, maar ook liep ik tegen vormen van sekte aan binnen de ‘gewone’ yoga waar ik losse lessen volgde. Dus hoe zit dat en mag erover gesproken worden?

2 reacties op Is yoga zuiver?

 1. In Nederland zijn zeker sektarische raja yoga groepen/opleidingen. Je zou bij sommige zelfs kunnen spreken van fundamentalistisch stromingen.
  er zijn mensen die duizenden echt duizende euro’s betalen voor yogaopleidingen die jaren, jaren, echt jaren lang doorgaan. En deze mensen weten echt niet waar ze aan beginnen of in terecht komen.
  Er is zoveel meer gaande dan de opleidingen prijs geven op zoveel verschillende levels dat er niet veel mensen zijn die echt begrijpen wat er gaande is. En daardoor makkelijk ten prooi kunnen vallen aan macht/controle beluste mensen. deze macht/controle beluste mensen komen vaak in eerste instantie zo vriendelijke over tot ze weten dat je open staat en jezelf niet meer kan verdedigen.
  Hoe groot het Raja yoga sektarisch netwerk is durf ik niet te zeggen. maar dat er sekatrisch raja yoga opleidingen in Nederland zijn. Die aangeven heel gezond voor je te zijn. no doubt.

  Jammer genoeg. zoals zoveel dogma’s zijn ermaar weinig mensen die het lef hebben om het dogma te doorbreken.

  Iedereen in deze benauwde situaties wens ik sterkte. En ja, het is jou ervaring door jou discipline en jou kracht. laat je niet misleiden. Dan maar geen certificaat! rust en vrede is onze natuurlijke staat. niet een hoger doel.

 2. Hoi,
  Bedankt voor je reactie hierboven, ervaringen zijn welkom!
  Daphne

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring