Wat is mindfulness

Mindfulness is erg bekend en steeds meer mensen komen ermee in aanraking. Maar wat is mindfulness nou eigenlijk? En is het waar, dat zoals vaak wordt aangenomen, het alleen toepasbaar is op de rustige momenten? Alsof het iets is dat losstaat van je alledag?

Wat is mindfulness?

Mindfulness, het is niet meer dan het ‘met je aandacht erbij zijn’ of waarnemen. Hoe voelt het als je in gesprek bent, en de ander checkt om de haverklap zijn of haar mobieltje? Of om bij het zebrapad te staan, en onzeker af te wachten of de automobilist zal stoppen? Vooral bij oudere mensen is vaak extreme voorzichtigheid te zien.

Multi-tasken

De gekste dingen gebeuren of gaan mis (en natuurlijk ook goed), omdat het populair of nodig is te ‘multi-tasken’. Enerzijds is het wellicht de maatschappij, een collectieve molen waar we in meedraaien. Presteren, indruk maken, succesvol zijn, hard werken, deadlines, doelen nastreven, de ander tevreden te stellen, geld verdienen, geld uitgeven en vast nog veel meer. De wereld moet toch draaien?

Wat gebeurt er, als je die hele molen even stilzet?

Zonder oordeel, slechts opmerken

Mindfulness is het besef van wat je voelt, denkt, zegt en doet zonder daar enig oordeel aan te verbinden. Slechts op te merken. Als het je lukt bij dit besef te blijven, ontstaat er ruimte. Aha! Zo doe ik dat dus of zo denk ik dat dus. En als je daarover oordeelt of kritisch bent, dan kun je dat weer opmerken.

Keuzeproces

Zo ontstaat er een keuzeproces, waarbij je de ruimte voor jezelf creëert een vaste reeks van reacties te onderbreken. Als vanzelf. Op ieder gewenst moment. Altijd. Onafhankelijk van wat dan ook.
wat-is-mindfulness

Het besef van wat je doet / wat er is in en om je

Stel dat je continu de aandrang hebt je mobieltje te checken, dan is daar niets mis mee. Het is de vraag of je het doorhebt dat je dat doet? En of je dat eigenlijk wel wilt? Stel dat je liever niet stopt voor een zebrapad (om wat voor reden dan ook), heb je dan door, wat je doet? En wat het effect daarvan is op de ander?

Kom in je gevoel

Door het beseffen van …, kan het zomaar zijn dat je geraakt wordt. Dat je iets inziet. Je voel het en dat is een andere manier van denken. Schoonheid kun je zien en je kunt erover praten, maar iets dat heel mooi is kan eigenlijk niet benoemd worden. Het leeft in stilte in jou, of als je samen bent in jullie.

Anders kijken

Je gaat op een andere manier kijken, waardoor je reactie anders is dan voorheen. Een soort ketenprocessen in jezelf, met allemaal schakeltjes. Het is nooit af. Je komt steeds weer in andere situaties en je ontdekt continu nieuwe dingen van jezelf (als je ervoor open staat).

Verfrissend en vernieuwend

Het kan soms ook pijnlijk zijn, als je ontdekt dat je een bepaald patroon steeds herhaalt. Maar ook juist leuk, als je constateert dat je weer andere dingen op een verfrissende manier aanpakt. Het is nooit perfect. Of het is altijd perfect. En de wereld draait door.

Mindfulness in de natuur, lekker rustig aan

Hoe doe je dat dan, mindfulness?

  • Door te trainen, zoals dat met de meeste dingen gaat.
  • Oefenen met waarnemen en concentreren.
  • Je zo nu en dan af te vragen waarom je dit of dat zo doet.
  • Bij jezelf na te gaan wat je voelt; duw je dat weg of kun je ernaar kijken.
  • Het is geen dagtaak, gewoon een beetje speels.
voelen
ademen
accepteren
waarnemen
concentreren
bewustworden