Oosterse psychologie en ontwikkelingssamenwerking Azië

Oosterse psychologie gaat verder dan (intuïtieve) coaching en spirituele beoefening van yoga (India), boeddhisme (India) en zen (Japan), vanuit het Westen bezien.
Meditatie, occultisme, boekenlijst en video's, toerisme en verkoop, onderontwikkelde continenten of wereld armoede, kundalini, mantra, God, meester.

Intuïtieve coaching

De wandelcoaching op deze website is deels gebaseerd op Oosterse psychologie. Maar wat is dat? Oosterse psychologie is godsdienst in Azië, wat gaat over Hindoeïsme (India), Soefisme, Boeddhisme (India) en nog meer religie. Het thema dat hier centraal staat is India en kinderarbeid.

Slumdog Millionaire; ontwikkelingssamenwerking slums Bombay, India (boek is verkrijgbaar onderaan deze pagina)

Het intuïtieve in de wandelcoaching komt uit het Oosten, je vindt er elementen van terug op deze website. Ook het gewaarzijn of gewaarworden en waarnemen van dat wat er is, zowel in je gevoel (binnenwereld) als de omgeving om je heen (buitenwereld). Het gaat niet over Karma. De echte Oosterse psychologie is Karma. Maar ook Tamas, Rajas en Satvva. God = Brahman en de vijf elementen: aarde, water, lucht, vuur en ether.

Slumdog Millionaire; ontwikkelingssamenwerking slums Bombay, India (boek is verkrijgbaar onderaan deze pagina)

Naast wandelcoaching heb ik een ongecertificeerde yoga opleiding (sekte) gevolgd en een mindfulness training, gebaseerd op de klassieke yoga, Kriya yoga en de Boeddhaleer van Thich Nhat Hanh, met een wereldwijde gemeenschap van mindfulness beoefeningscentra: https://plumvillage.org/nl/thich-nhat-hanh/ en sangha’s in Nederland. De Oosterse invloed tegen mijn commerciële achtergrond als marketing manager is dus enorm.

Meditatie als spirituele beoefening
Meditatie zit misschien in alle godsdiensten, maar ook in het Oosten. Meditatie vormt een belangrijk onderdeel bij je spirituele oefening. Mediteren is gezond. Toch wordt er te weinig gewaarschuwd voor de veranderingen die meditatie kan veroorzaken, bijvoorbeeld in je denkpatronen. Je kunt echt gedragsverandering behalen. Aanbevolen wordt om hier boeken over aan te schaffen, de bewezen effecten van meditatie op wetenschappelijk niveau. Bijvoorbeeld, mediteren op licht en geluid, vanaf de Chakras.

Occultisme en spirituele krachten in yoga
Voorlichting over paranormale begaafdheid binnen de yoga is ook een vereiste. Langdurige beoefening van meditatie en het lezen en doorgronden van oude filosofische teksten (eventueel gecombineerd met acupunctuur) leidt tot Siddhi’s, zo noemen ze dat in de yoga. Siddhi’s zijn bovennatuurlijke krachten die met iedere vorm van spirituele beoefening behaald kunnen worden. Je kunt hier eventueel meer vinden, Wikipedia is een vrije encyclopedie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Siddhi. Of in Autobiografie van een Yogi op pagina 26, ‘de pot zalf en de macht van het woord’, wat mogelijk eerder kindermishandeling is (dit boek staat op de boekenlijst twee paragrafen hieronder).

Outback en filosofie (of bovennatuurlijk?). De jungle in ons zelf
Zo is het Sjamanisme (denk alleen al aan de medicijnmannen in Peru; de jungles van Zuid-Amerika of Machu Picchu?) ook heel interessant; niet te vergelijken met outback. Een vision quest bijvoorbeeld is spiritueel van aard, maar brengt je dichter bij jezelf en de natuur. Denk ook aan zwemmen in ijs; lijkt dat niet een beetje op wild kamperen? Wat outback is. Sommige van ons zijn echt op zoek naar de jungle in ons zelf.

Video; Shift of the ages: religie en armoede in Zuid-Amerika
Net als in India is er in Latijns Amerika ook armoede. In de spirituele sector in Nederland vinden wij onder andere invloeden van het Sjamanisme en de Maya kalender, onderstaande film is een mooi voorbeeld. (The Shift of the Ages film is a true and authentic story of the Maya, the Mayan Calendar, 2012 and the turbulent times in which we are living. Compelling and timely, this story is told through living Grand Elder, Wandering Wolf, also known as Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj.)

Boeken; Spirituele en religieuze boeken, maar ook wereld armoede (niet alles is beschikbaar)

 • Dalai Lama / Tenzin Gyatso (Tibet / Nepal / Bhutan), boeken in zoekmachines (in sommige boeken staat dat hij in ballingschap heeft verbleven); https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=dalai+lama+boeken, bibliografie op Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Tenzin_Gyatso_(dalai_lama) of de regering van Tibet; https://tibet.net/ en Tibetaans ballingschap. Tibet, Nepal, Bhutan verblijven in ontwikkelingssamenwerking.
 • Het Tibetaanse boek van leven en sterven van Sogyal Rinpoche (Tibet). Zijn visie op leven en dood vanuit de Boeddha bezien, of als je met de dood geconfronteerd wordt, te bestellen; https://www.deslegte.com/boeken/?q=sogyal+rinpoche. Tibet, Nepal, Bhutan verblijven in ontwikkelingssamenwerking. Sogyal Lakar Rinpoche behoort tot de orde van Z.H. De Dalai Lama en is dan ook in ballingschap geweest, Z.H. De Dalai Lama heeft het voorwoord in zijn boek ‘Tibetaanse boek van leven en sterven’.
 • Alice Bailey (Engeland), o.a. Witte magie, telepathie en het etherisch lichaam, esoterische genezing en mensen en zonne-inwijding.
  Boeken met esoterische inhoud, die vooral te maken hebben met de ontwikkeling van de ziel en dienstigheid aan de mensheid. Zij stelde zelf, dat de tekst van de meerderheid van deze boeken haar telepathisch gedicteerd was. Je kunt boeken bestellen bij De Slegte; https://www.deslegte.com/boeken/?q=alice+bailey
 • Helena Blavatski (Duitsland / Rusland), zie een overzicht op Bol.com; https://www.bol.com/nl/b/h-p-blavatsky/9474/. De stem van de stilte.
  Teksten zijn bedoelt om een verbinding met het hogere te leggen, het etherische of daarboven;
  https://www.theosofie.net/onlineliteratuur/stem/frag1.html
 • Jiddu Krishnamurti (India), boeken in zoekmachines; https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=jiddu+krishnamurti+boeken en Bol.com.
 • Thich Nhat Hanh (Tibet, Thailand, Vietnam); op zijn website staat dat hij in ballingschap is verbleven. Vind zijn boeken in de zoekmachines en op deslegte.com. (Tibet, Nepal, Bhutan verblijven in ontwikkelingssamenwerking).
 • Mahatma Gandhi (India), boeken te vinden in de zoekmachines.
 • Zwervend met Zhuang Zi, het taoïsme (China). Zie ook Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Tao%C3%AFsme.
 • Autobiografie van een yogi, Paramahansa Yogananda (India) / (in de tweede paragraaf hierboven ook benoemd). Dit boek gaat over zelfrealisatie en het bereiken van Ananda (in Yoga een bekend thema; Samadhi en Ananda), maar doet me denken aan de slums in India (of Zuid-Amerika). Dit boek is meer iets voor Fairtrade, een humaan of fair label of voor een Award in mensenrechten; het gaat over wereld armoede. Op Wikipedia, de vrije encyclopedie, staat meer over slums/sloppenwijken; https://nl.wikipedia.org/wiki/Sloppenwijk, https://nl.wikipedia.org/wiki/Dharavi. In Autobiografie van een Yogi wordt de verhouding meester-jongvolwassen uitvergroot, voor als je meer wilt weten over meesters en samadhi. Het is niet zuiver omdat er sprake is van een meester (Sri Yukteswar) die de leerling (Sri Paramahansa) straft, een voorbeeld is het hoofdstuk ‘De Bloemkoolroof, hoofdstuk 15’. Het gaat om tucht en onderricht, dat zegt Goeroe Ghosh op pagina 19, een discipel van Lahiri Mahasaya die weer een discipel is van Babaji; https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahavatar_Babaji. Ook gaat het om de zus van Sri Yogananda, Nalini in hoofdstuk 25 ‘Broer Ananta en zus Nalini’ vanaf pagina 223, Nalini wordt ziek en krijgt genezing. Meer over dit boek op de pagina Meester.

  Ontwikkelingssamenwerking; de slums in India en Zuid-Amerika
 • Slumdog Millionaire, Vikas Swarup (India). De slums of sloppenwijken zijn natuurlijk een bekend thema; mensen hebben eigenlijk geen dak boven hun hoofd, maar kunnen ook niet weg uit een sloppenwijk. Zie de mooie trailer hieronder. De film speelt zich af in de sloppenwijken van Bombay (Mumbai) van India. Het boek is ook beschikbaar, van de Indiase schrijver en diplomaat Vikas Swarup, onder andere bij De Slegte.
 • Lion, Saroo Brierley (India). Onderstaande trailer gaat over de slums of sloppenwijken in Calcutta, India met Dev Patel. Het boek is ook verkrijgbaar bij Bol.com.

Slums in Brazilië
Ook hier is een paperback van en hieronder de mooie trailer over de favela’s (slums / sloppenwijken) in Rio de Janeiro. City of god van Paulo Lins, Braziliaanse schrijver. https://www.bol.com/nl/p/city-of-god/1001004002983214/?bltgh=ngy-azo30UQjULsogzlIYg.2_9.15.ProductTitle

Trash, Andy Mulligan. Hieronder de mooie trailer en ook hier is een boek van over de slums of sloppenwijken in Zuid-Amerika; https://www.deslegte.com/trash-391943/.

Onderontwikkelde continenten, wereld armoede en organisch katoen
Op basis van vier bovenstaande video’s die over de sloppenwijken of slums gaan in India en Brazilië, doet dit me denken aan ontwikkelingswerk zoals Artsen zonder Grenzen of organic cotton. En zo komen we, in deze paragraaf, van Oosterse psychologie en historie, of occultisme en heilige teksten of Gurus terecht in de armoede van Azië. Is er een verband tussen spirituele ontwikkeling in het Westen en de geloven in Azië? In de kolom hiernaast, bovenaan de pagina, de trailer van de Kite Runner in Kabul, Afghanistan.

Kundalini en legenden
Kundalini is het opwekken van spirituele krachten middels meditatie, reinigingsoefeningen en Oosterse lichaamshoudingen. De Oosterse sporten zitten vol met krijgersymboliek die bedoelt zijn je paranormale krachten op te wekken. Je hebt niet alleen een lichaam, maar ook een energielichaam. Om de contouren van je lichaam, armen, borst en benen, zit een onzichtbaar lichaam, hierin werken ze in het Oosten. Reiki is hier bijvoorbeeld op gebaseerd, maar ook Pranayama en mediumschap. Mediumschap bijvoorbeeld gaat over dat onzichtbare energielichaam, maar ook om de atmosfeer zelf, ze gaan er vanuit dat de wereld om je heen (de aarde) met je kan communiceren op een ander niveau dan het zichtbare lichaam.

Ga ik in God geloven
** Ga je in God geloven als je in Yoga gaat? Er wordt namelijk niet voor gewaarschuwd. Yoga (India), Boeddhisme (India), Zen (Japan) en Reiki (Japan) zijn trainingen gebaseerd op de Oosterse God en goden en leiden tot verbinding met het bovennatuurlijke, maar wel gebaseerd op Oosterse culturen en tradities. De Hindoeïstische leefstijl wijkt heel erg af van het Nederlands denken. Het klimaat in Azië is natuurlijk heel anders, er zijn daar natuurrampen die wij niet kennen zoals aardbevingen en tsunami’s.

 • Godsdienstvrijheid https://nl.wikipedia.org/wiki/Godsdienstvrijheid
 • Universele verklaring voor de rechten van de mens (UVRM) https://nl.wikipedia.org/wiki/Universele_Verklaring_van_de_Rechten_van_de_Mens
 • Als ‘consument’ werken we in het Westen verplicht mee aan o.a. kinderarbeid (is er een uitweg?), daarom heb je in de retail en verkoop o.a. Fairtrade, Max Havelaar, Simon Lévelt, Agave siroop, Rainforest Alliance en V-label. Ook zijn er online en offline initiatieven op het gebied van organisch katoen of eco fashion en bio cotton, duurzaam of eco toersime, permacultuur, plantaardige soya; zoals biologische tofu en https://www.alpro.com/nl/, klimaatverandering en duurzaamheid/sustainability. Ik ben van beroep een Marketing manager (met o.a. achtergrond in Toerisme) en ik denk dat reclame en marketing veel duurzamer en maatschappelijk verantwoord kunnen (marketing is ook psychologie en draagt bij aan collectieve beïnvloeding, reclame op onder andere televisie kan zelfs mishandeling zijn – we worden dagelijks beïnvloed). Een voorbeeld van kinderarbeid zijn Nederlandse modeketens die produceren in kinderarbeid, maar reclame maken in-fashion. C&A is op weg naar 100% duurzamere katoen, voorbeeld; https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/ontdek-wearthechange. Waarom produceert niet iedere modeketen organisch of biologisch?
 • In de publiciteit in Nederland (of Europa) zijn religieuze offerfeesten van Azië een bekend thema, zoals het Jaipur Elephant festival in India, Gadhimai festival in Nepal of het Yulin dog meat festival in China. Het is mogelijk internationale petities te tekenen als je het op wilt nemen voor mens en dier in wereld armoede, een voorbeeld is www.rainforest-rescue.org (genoemde offerfeesten staan hier niet op). Er zijn natuurlijk ook religieuze festivals en feestdagen waarbij cultuur en religie centraal staan, die opgenomen zijn in toeristische bestemmingen en evenementen.
 • Hoe groot is kinderarbeid in het Toerisme in Azië? Hebben we een keus als het gaat om verantwoord op vakantie gaan? Je kunt dan het beste kiezen voor eco toerisme of fair travel, veel bekende tour operators hebben inmiddels wel de optie vakantietype of thema met eco label of fair travel, bijvoorbeeld Tui.nl, Eliza was here en duurzame vakantieparken met BungalowSpecials.
 • Het Boeddhisme (India) in Nederland is een spirituele stroming, zoals yoga (India) en zen (Japan), waar je wekelijks groepsles als deelnemer of (erkende) opleidingen kunt volgen. Maar producten en diensten uit het boeddhisme (India) worden ook aangeboden in de retail en verkoop in steden zoals Amsterdam en Den Haag, denk aan Blokker en Xenos. Of denk aan Fairtrade ketens, zoals Waar en nieuwe tijds winkels. Winkelen is het verkoopkanaal in de grote winkelsteden van Nederland. Wordt het Boeddhisme in de retail non-profit aangeboden? Het gaat namelijk om thema’s en producten gebaseerd op wereld armoede (India is in armoede en verblijft in kinderarbeid).
 • Is er een waarborg voor het vertellen of vertalen van (waargebeurde) verhalen en het beschermen van mensenrechten in boeken en bioscoop? Award winning films met wereldverhalen als thema zijn (niet altijd) beschermt. De Filmcollectie is een voorbeeld van verantwoorde (bioscoop)films.

Westerse filosofie
Wat zijn nou voorbeelden van Westerse filosofie en wijken die theorieën af van de Oosterse filosofieën? De Oosterse filosofieën zijn religie en holistisch, wat ook psychologie is. Zijn Plato en Aristoteles bezig met God? Ja, dat zijn ze. Maar hoe vind je de juiste weg in je eigen denkpatronen.

Oosterse legenden
Voorbeelden van Oosterse Legenden die tot de verbeelding spreken en je verder helpen in het doorgronden van verhalen en historie, zijn onder andere Padmasambhava, Marpa, Milarepa, RamaYana en Ashtavakra. Maar ook Rumi. Je kunt je afvragen of het metaforen zijn voor machtsverhoudingen, wat misschien gaat over onderdrukking of erger.

Meester
Een Oosterse meester is natuurlijk niet hetzelfde als een Westerse meester. In het verhaal van Marpa kom je een meester tegen die een adept wil onderrichten, en dat is Milarepa, het gaat alleen wel over mishandeling en slavernij. Hoe zit het met de Lama’s in Tibet of de keizers in China, of desnoods Kung Fu; behalve dan dat Tibet en China ontwikkelingslanden zijn (https://savetibet.nl/ en https://www.dalailama.com/). Meesterschap is het overdragen van de heilige kennis die uit de etherische lagen van de aarde komt. Of, ‘Het Goddelijk Licht’. Daarentegen kan meesterschap, niet goed toegepast, leiden tot onderwerping op psychisch niveau bij verkeerd gebruik zoals machtsoverdracht, geweld en lijfstraffen; zie Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfstraf. Denk aan Westerse sekten. Een meester in energie, of Reiki, is het beheersen van de verbinding die middels de Reiki-techniek, of Usui als meester, tot stand is gebracht. Een methode is de binnenkant van je handen 15 cm van elkaar te houden, je kunt dan misschien de energie of warmte ertussen voelen, dat is Reiki of Prana. Een ander voorbeeld is chelaschap op https://www.theosofie.net/sunrise/sunrise1989/sepokt1989/chelaschap.html. Meer informatie over meesterschap.

Mantra / Astraal Occultisme / Pachamama / Tierra Madre
Mantra in Nederland leidt tot zielsvervoering en bewustzijnsontwikkeling. Er zijn heel veel verschillende Mantra’s. De teksten gaan doorgaans niet over mensen of verwikkelingen, maar over het licht van god. Mantra is misschien ook hulp voor de betreffende landen, denk aan India en Sanskrit mantra’s.