Organic cotton

Vegetarisch eten is lekker en gezond en een 'way of life'
Plantaardig en eiwitrijk eten vergt een andere mindset
(No English version available)

Organic cotton

5 juni 2020

Soms heb je van die hobby’s, zo heb ik een hobby “bio cotton T-shirts” met bijpassende print kopen of zelf bio-cotton T-shirts printen, je mag dan zelf een print uitzoeken. Er zijn Nederlandse webshops speciaal ingericht om in vier tot acht stappen een custom made T-shirt te bestellen, maar wel van organisch katoen!

Maar wat is organisch katoen? Organisch of bio-cotton is een soort fairttrade, het is duurzaam; dus milieu- en mensverantwoord. Dat betekent dat er voor de productie van het wevenb van een T-shirt geen milieubelasting plaatsvindt en de arbeidsomstandigheden verantwoord zijn. Het gaat om 100% biologisch materiaal, je kunt denken aan katoen of hennep.

Mode & organisch

Ik koop niet alles eco/bio want de markt is er nog niet naar, ik wil er ook leuk uitzien! Toch ben ik hier veel en vaak mee bezig en is het een hele zoektocht op internet.

Voorbeelden van webshops zijn:

Het dragen van organisch katoen, hoort een beetje bij een “vegan life”. Dat betekent dat je bewust leeft en nadenkt over de leef en werkomstandigheden van de arbeiders die aan massaproductie meewerken in onderontwikkelde landen, denk aan de zijderoute en de katoenpluk, wat slavernij kan zijn.

Modewereld en televisie

Niet te vergeten, het dierenleed dat plaatsvindt binnen de modewereld (en de reclame), wat denk je van een bontkraag of leren zolen. bontvoordieren.nl weet hier meer van, dit volg ik echt al heel lang (ik ben hier lid van), als voorbeeld kun je een petitie tekenen voor de vacht van pelsrobben. De nerts is maar een kleintje, maar komt toch in massaproductie. Het kan toch anders? Maar als de overheid er geen reclame voor maakt hoe moeten jij en ik dan weten dat er zoveel dierenleed is, zo erg is het gesteld met onze hippe en moderne kleding, zie ook http://www.respectforanimals.org/ met Ricky Gervais. Je kunt ook nog terecht bij de reclames op televisie, hoeveel dieren zijn er niet gesneuveld voor de perfecte reclame? Ik zag eens een hamster in de lucht gegooid worden voor een telecom reclame (https://www.youtube.com/results?search_query=tele2+reclame. Of hier wordt eten i.c.m. telecom aangeboden, terwijl er heel veel reclame gemaakt wordt voor overgewicht omdat mensen daarmee worstelen: https://www.youtube.com/watch?v=t3kcK6-zFoQ.)

Dierproeven; Cosmetica, beauty en medicijnen. Rashonden en mode

Zo heb je ook cosmetics en beauty of uiterlijke verzorging, in de reformwinkels in Nederland vind je al eco shampoo en andere natuurlijke beauty producten zoals ook natuurlijke en biologische tandpasta. Al deze producten worden van oudsher op dieren getest, net als medicijnen. Denk aan dierproefvrij. Ik ben zelf al heel lang klant bij de Tuinen; https://www.hollandandbarrett.nl/info/over-ons, dan krijg je ook een pasje mee (net als bij de AH, waar nu ook vegan shampoo is). Een ander onderwerp is de fok van rashonden, waarbij schoonheid voorop staat, zie hier meer info; https://www.dierenrecht.nl/rashondenwijzer.

Tatoeages

Laatst kwam ik dit artikel tegen toen ik zocht in Google op ‘tatoeages + kanker’ bij KWF Kankerbestrijding: https://www.kwf.nl/standpunten/tatoeages-en-kankerrisico. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, ik hoorde van iemand dat tatoeages kankerverwekkend zijn en ik ging ‘Googlen’. Veel mensen denken bij dit ‘soort’ nieuws dat het wel meevalt, ik eet al 15 jaar geen vlees (ik ben nog geen veertig) en zuivel en nagenoeg geen suiker en ik hoor vaak dat de problemen die eruit voorkomen (het wel eten van deze dingen, zoals gewichtsschommelingen en ziekten) gebagatelliseerd worden. Ik ben een veganist en weet veel, maar ik had hier nog niet van gehoord; de tatoeages. Misschien dat het binnen andere ‘groepen’ heel bekend is.

Milieu

Een voorbeeld van ontwikkelingen op Facebook zijn het tekenen van politieke partities, zoals bijvoorbeeld voor Shell en de olierommel: https://www.thepetitionsite.com/nl/268/485/760/shell-stop-disputing-amount-of-oil-spilt-in-nigeria/. Er zijn best wel wat mogelijkheden voor een veganist of een milieu activist om je stem te laten horen.

Toerisme, hoger toeristisch en recreatief onderwijs, Inholland

Ik heb een achtergrond in Tourism Management, waar duurzaamheid gelukkig ook een thema is. Tijdens de opleiding krijg je ook meer te horen over eco-toerisme of duurzaam toerisme, bijvoorbeeld naar inheemse landen en het bezoeken van inheemse volken. Als vegetariër kom ik vaak uit bij de toeristische attracties, wereldwijd. Wat denk je van Sealife, Seaworld en andere zoölogische attractieparken, waar de zoogdieren in gevangenschap leven en mishandeld worden. Er valt heel veel meer over te vertellen, maar hier een voorbeeld video: https://www.youtube.com/watch?v=Hy9gt-f3I6Q. ‘Onze lieve dolfijntjes, en Flippertjes, worden getergd en mishandelt, helaas’. Bijvoorbeeld: PvdD dringt aan op sluiting Dolfinarium na vernietigend rapport: https://www.partijvoordedieren.nl/nieuws/pvdd-dringt-aan-op-sluiting-dolfinarium-na-vernietigend-rapport. Of de selfies met tijgerwelpen (en ook dolfijnen) en de olifantenritten. Bekijk maar eens petitie websites zoals Care 2 petitions: https://www.thepetitionsite.com/nl/412/324/529/end-tiger-selfies-this-park-pokes-their-cats-with-hot-sticks-to-make-them-roar/ en https://www.thepetitionsite.com/nl/takeaction/210/759/421/. Of selfies met dolfijnen: https://www.thepetitionsite.com/nl/438/921/434/dolphins-are-suffering-for-selfies.-its-time-to-stop-mobile-dolphin-circuses-in-indonesia./ en olifanten geweld: https://www.thepetitionsite.com/takeaction/876/425/065/?z00m=32523503&redirectID=3038020504.

Wat zijn je rechten als ecoloog? Dat is veganisme, wat een mensenrecht is!

Organisch katoen is ten goede van de mensenrechten in derde wereld landen. Maar kan ik als drager van bio-cotton gediscrimineerd worden? Het dragen van biologische mode valt onder het mensenrecht Veganisme.

Voorbeelden van ecologie

Levensovertuiging, geloofsovertuiging, levensopvatting of politiek standpunt? En macrobiotisch? Veganisme is een mensenrecht!

Veganisme is geen religie, maar een levensovertuiging waarop je niet gediscrimineerd mag worden. Toch kun je ook veganist zijn vanuit religie. Je bent tegen vee. Als veganist neem je ook bijna geen suiker of zout in, je doet je boodschappen biologisch. Wat is vegetarisme, veganisme en macrobiotiek? En wat zijn je rechten. Hier meer info:

Wil je meer weten over veganisme als levensovertuiging? Zie ook het blog Vegetarsich!

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring