Vegetarisch? De Marketingfunnel en journey van een vegetariër of veganist

Vegetarisch en macrobiotisch eten is lekker en gezond en een 'way of life'
Levensovertuiging, geloofsovertuiging of levensopvatting?
Plantaardig en eiwitrijk eten vergt een andere mindset
Als vegetariër of veganist, ben je tegen het consumeren van vlees (het zijn geen vooroordelen, dit is een geloofs- of levensovertuiging)
Ik ben sinds 13 jaar vegetariër en ik ben superfit, er is te veel dierenleed wereldwijd
(No English version available)

Vegetarisch / vegetarian

1 juni 2020

Waarom zou je vegetarisch/veganistisch of biologisch willen eten? Er is te veel dierenleed wereldwijd! Maar ben je gezond als je alleen maar (biologische) plantaardige en eiwitrijke voeding eet? En merk je dat in je dagelijks leven en als je sport. Ik sport in gezonde toestand vier tot zes uur per week, maar niet perse intensief. Wat zijn de voordelen van het overslaan van vlees en vleeswaren en vis.

De nadelen van vlees eten!

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van suikerschommelingen die verminderen als je vlees overslaat. Maar ook vermoeidheid of een zwaar gevoel. Daarnaast is het mogelijk ziek te worden van bijvoorbeeld rood vlees en bewerkt vlees, onderzoek heeft aangetoond dat je er kanker van kunt krijgen; Google maar eens ‘rood vlees + kanker‘, ‘bewerkt vlees + kanker‘ of kijk op het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en KWF Kankerbestrijding. En er is meer bekend over chronische ziekten zoals diabetes type 2, kanker, dementie en hart- en vaataandoeningen, zie hiervoor MMV.

Vlees en antibiotica

Ook kunnen er toevoegingen zitten in vlees, zoals antibiotica, omdat vee dat gevoerd krijgt, wat niet geldt voor de biologische veehouderij. Koeien, varkens, kippen en schapen eten (voor zover ik weet) zelf geen vlees, maar kunnen restproducten in hun veevoer hebben, wat geloof ik ook niet geldt voor de biologische veehouderij. En dat terwijl ze alleen maar gewend zijn van geboorte af aan om gras en bladeren te eten!

De Nederlandse overheid geeft dus zelf voorlichting, zo kwam ik toen al eens (voordat ik vegetariër werd) uit bij www.wakkerdier.nl, https://proveg.com/nl/, www.vegetariers.nl en www.voedingscentrum.nl. In hoeverre zijn je eieren kipvriendelijk, daar is nog steeds informatie over op bijvoorbeeld https://beterleven.dierenbescherming.nl/ (ik ben tien tot vijftien jaar lid van de Dierenbescherming).

De nadelen van vis eten

Er is sprake van overbevissing en bijvangst en gekweekte vis heeft nadelen, ook is er vaak sprake van slavernij op zee, #EndSlaveryAtSEA op Twitter.com of https://www.scmp.com/week-asia/article/3084015/indonesian-fishermen-who-died-chinese-boat-faced-abuse-21-hour-days.

Melk drinken en e-nummers…

Al voordat ik vegetariër werd was ik gestopt met melk drinken vanwege het koeienleed. Daarna ergens besloot ik om alleen nog maar biologisch vlees en vleeswaren te eten. En ben ik gaan letten op e-nummers (die doorgaans niet toegevoegd worden aan biologische producten, zoals bijvoorbeeld biologische vleesvervangers – in niet-biologische vleesvervangers zit soms ‘vrije uitloop kippenei-eiwit’), hier wordt vrij veel reclame voor gemaakt in mode en tijdschriften.

Waarom leef ik biologisch vegetarisch?

Maar waarom ben ik vegetarisch geworden en waarom haal ik mijn boodschappen grotendeels biologisch bij de gewone supermarkten (ik ga niet perse naar de reformwinkel)? Ken je de ‘vegan-logos’ of ‘Eko’, ‘EU-landbouw’ en ‘melkvrij’? De overheid maakt sinds (in ieder geval of ongeveer) twintig jaar reclame voor de nadelige effecten van de vleesindustrie. Het dierenleed is niet te overzien, misschien heb je van de plofkip gehoord of de melkkalfjes. Ik ben vijf tot tien jaar lid van Milieudefensie en 10 tot 15 jaar lid van van de Dierenbescherming. Ook volg ik bijvoorbeeld op Twitter.com Animal Leaks, dit is aanbevolen om meer te weten te komen over dierenleed in extreme vorm, ik ken hun niet persoonlijk, maar ik volg hun; https://twitter.com/animal_leaks.

Ik ben een biologisch vegetariër en dus een activist

‘Ik ben zelf een biologisch vegetariër en ben superfit, toch vroeg ik mij in het begin af of ik vitamines en mineralen mis zou lopen. Ik heb informatie nagevraagd bij de huisarts en ze zeggen dat een vegetarisch dieet absoluut in orde is. Je loopt niets mis. Ik ben nu 12 jaar vegetariër en ik heb nergens last van en ook zijn mijn bloedwaardes goed, handig om soms te laten controleren als je niet zeker bent van je zaak.

Levensovertuiging, geloofsovertuiging, levensopvatting of politiek standpunt? En macrobiotisch? Veganisme is een mensenrecht!

Veganisme is geen religie, maar een levensovertuiging waarop je niet gediscrimineerd mag worden. Toch kun je ook veganist zijn vanuit religie. Ze zeggen dat vee slavernij is. Als vegetariër heb je een politiek standpunt ingenomen, want je bent tegen het consumeren van vlees. Maar ook een levensovertuiging, want je bent van mening dat je lichaam geen vlees nodig heeft. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik gezonder ben geworden door geen vlees te eten en biologisch in te kopen. Wat is vegetarisme, veganisme en macrobiotiek? En wat zijn je rechten. Hier meer info:

Branding en Suikers, je wordt in de maling genomen!

Suikers gaan nooit verdwijnen, kijk maar naar het snoepschap in alle supermarkten wereldwijd, tenzij het reform is. Het leuke van suikers is dat ze hand in hand gaan met branding. Suikers zijn wetenschappelijk aangetoond verslavend, maar branding speelt in op jouw behoefte aan meer. De aanbiedingen in alle supermarkten wereldwijd zijn er op gericht niet een, maar twee verpakkingen te halen, alles draait om meer. Waarbij je in de misleiding bent dat je er financieel op vooruit gaat. Voorbeelden hiervan zijn er in overvloed, denk maar aan de bekende chocolade repen, deze hebben de mooiste wikkels en reclames op televisie en in de kranten of folders. De prijs voor zo een reep, omvat ook het imago. Je bent bijvoorbeeld stoer met zo een reep in je hand of tas. De commerciële giganten spelen hier maar al te graag op in! Ik ben een MarketingCommunicatie specialist en weet hier veel van, het is alleen zo dat ik als biologisch vegetariër niet te verleiden ben! Het gaat in marketing allemaal om verleiding, om een winkel in te gaan, een folder aan te nemen of op de aanbiedingen in te gaan. De kleuren en materialen die gebruikt worden zijn afgestemd op wat mensen mooi vinden. Hangt er iets moois in de etalage, dan wil je misschien naar binnen om even te kijken, dat is verleiding. Marketing, of Branding, is net Sekte! Dan zal dat met Sales en Communicatie ook wel zo zijn.

Ik ben een MarketingCommunicatie specialist en activist als vegetariër

Ik ben beroepsmatig een marketingcommunicatiespecialist en daarom geinteresseerd in onder andere reclame, webdesign en social media, want hoe werkt beïnvloeding en merkbranding?! En is dit privacy schending? Hoe ver gaan doelgroep segmentatie, klantreizen en profielmarketing? Maar dat is voor dit blog een heel ander onderwerp… Ik zal daar een ander blog aan wijden. Op social media krijg ik veel te zien over dierenactivisme en voeding, zo ben ik sinds 2008 lid van Twitter. Ik krijg daar voorgestelde organisaties te zien en Herbivore was er een van https://herbivore.contactin.bio//, die volg ik sindsdien! Een ander was Animal Justice Project, die ik dan ook volg. Je kunt echt heel veel vinden over deze dingen, “hashtag” in de Twitter zoekmachine maar eens #plantaardig, #biologisch, #vegan, #vegetarian of #animalrights, je komt echt heel veel te weten over voeding en dierenleed. En het is nog leuk ook!

Mensen en dierenrechten en Facebook.com

Iets heel anders op het gebied van mensen en dierenrechten is change.org wat ik ben gaan volgen door propaganda op Facebook. Je kunt hier petities tekenen bijvoorbeeld voor het Yulin and Lychee dog meat festival, ik wist helemaal niet dat dat bestond! Ook wist ik niet dat Facebook voorlichting geeft op dit gebied, het Yulin dog meat festival in China krijg ik namelijk op mijn Facebook tijdlijn/updates te zien zonder er een pagina over “geliked” te hebben. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor foie gras, stierengevechten in Spanje en Malta (ik ging op zoek en vond via Google.com deze website: https://www.stieren.net/, wat helemaal los staat van wat ik op Facebook te zien krijg), de Spaanse galgos = de Spaanse windhonden die ingezet worden voor races en dus geld (Warning! Dit is shocking), de “infiltrantenvideo’s” van hondengevechten in Nederland = echt zo erg en het knobbelzwaan mishandelen in Nederland. Ohja, ook nog het gewelddadig scheren van schapen (ergens overzees, de meeste video’s hebben geen formeel logo, waar komen deze video’s vandaan?), de dolfijnenslacht in Taiji – Azië komt ieder jaar terug op Facebook (ik heb een bijpassende “#” gevonden op Twitter #emptythetanks) en de bijvangst, waarvan een deel afgesneden terug de oceaan in gaat. Al deze dingen komen in de vorm van het tekenen van petities omdat bepaalde internationale organisatie erop tegen zijn. Maar dit is helaas niet altijd zo, ik krijg ook gewoon ongecensureerd dierenleed op foto en video te zien en dat staat nog los van de “homevideo’s” die ook over huiselijk dierenleed kunnen gaan, terwijl de video’s soms ook gewoon leuk en aandoenlijk zijn om te zien, zoals The Dodo en Holidogs (of The Barking Army en NTD News, niet aanbevolen, je ziet het er alleen niet altijd in terug, of hier Animal Planet, de naam is misleiding en dat is nog zacht uitgedrukt; https://nl-nl.facebook.com/AnimalPlanet/videos/243008139893235/). Waarom Facebook al deze info deelt op mijn tijdlijn/updates is niet helemaal duidelijk, ik denk dan dat dat is om informatie te verspreiden over kwetsbare doelgroepen, als goed doel. Of ik ben aangemeld voor profielmarketing, wat betekent dat corporaties mij kunnen “targetten” als dierenleed-geïnteresseerde.

Het Yulin dog meat festival of “the dog and cat meattrade in Asia“, wat ik dus ongevraagd volg op Facebook sinds vijf tot twaalf jaar – ik weet het niet meer :-), leidt inmiddels in het nieuws! onder andere naar de Wuhan wetmarkets in China, waar het Corona-virus, het sars-virus, het wuhan-virus zelf en/of covid-19 wereldwijd over gaan. Het “live” en onhygiënisch slachten en verkopen van wilde dieren / wild animals in Azië wat leidt tot infecties. In tegenstelling tot bij ons in Nederland is in Azië een hond een wild dier, maar denk ook aan tijgers, slangen, pangolins en vleermuizen die gegeten kunnen worden. Ook dat kun je “hashtaggen” op bijvoorbeeld Twitter.com, namelijk #wildlifemarkets, #wildlife, #wetmarkets en #dogleather (wat ook verweven is aan het blog ‘Organisch katoen‘. De link #dogleather gaat naar Twitter.com vanuit Nederland, maar zijn de resultaten internationaal overeenkomend?) Via deze weg kwam ik ook online terecht in Boknal, wat een waar drama voor de dog and cat meattrade blijkt te zijn, met de jaarlijkse “Bok nal days” waarbij onder andere ontzettend veel honden en katten gruwelijk geslacht worden. Ik wist echt niet dat dit bestond! Met dank aan de social media 😉 #stopboknal en #enddogmeat.

De dog and cat meat trade leidt dus tot ziektes zoals de African swine fever, waar mensen aan sterven in Azië, refererend naar het eerder genoemde wuhan-virus of covid19. “Hashtag” #dogmeattrade, #stopyulin, #yulin en #dogandcatmeattrade maar eens voor een indruk of bekijk de video’s online zoals https://youtu.be/nX9CbZUdc9U of . Maar ook #streetdogs, Ik wist dit allemaal niet hoor, voordat ik veggie ging, wat een wereld van verschil.

Maarrr… Wat eet en drinkt een vegetariër?

Geen melk bij het ontbijt of de lunch?Neem bijvoorbeeld biologische appelsap, sinaasappelsap of perensap. En water, veel water, koffie of thee (zonder suiker of melk…)
Geen vleeswaren bij de lunch?Neem bijvoorbeeld biologische kaas of beter nog; vegan kaas, sandwichspread, vegan paté, biologische pindakaas of tahin. Of andere broodbeleg die “vegan” zijn!
Geen vlees bij het avondeten?In principe zijn volkoren producten genoeg, natuurlijk met heel veel verse biologische groenten. Pasta, rijst en aardappelen zijn gewoon supergezond, eet zoveel je wilt 🙂
Maar ik mis vlees 🙁In bijna alle reguliere supermarkten heb je (biologische) vleesvervangers, zoals tofu, seitan en tempeh. Ook goed voor sporters! Maar ook vegetarisch gehakt, gehaktballen, braadworst, worst, kipnuggets, schnitzels, kaasschnitzels, falafel, shoarma, wokreepjes, samosa’s, loempia’s en hamburgers. De hamburgers zijn superlekker, maar echt zonder vlees!
En snoepen, kan dat nog als veggie?Ja, dat kan. Maar ik eet zelf wel minder suiker en e-nummers.
Wat is er met de eieren aan de hand?Het beste is biologische eieren te halen, die zijn in alle supermarkten. Eieren zijn gewoonweg niet kip-vriendelijk 🙁 Dit geldt eigenlijk ook voor mayonaise, biologisch is dit best gezond en lekker.
Wat is soja? Want dat lijkt op melk, yoghurt of kwarkSoja is plantaardig en eiwitrijk en is er in melk, yoghurt en kwarkvariant. Het heeft ook dezelfde kleur, het is wit.
Zijn er nog meer vleesvervangers?Ja, je kunt zoveel noten eten als je lekker vindt. Zoals cashewnoten, walnoten en pecannoten.

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring