Vegetarisch? De Marketingfunnel en journey van een vegetariër of veganist

Vegetarisch en macrobiotisch eten is lekker en gezond en een 'way of life', of religie
Levensovertuiging, geloofsovertuiging of levensopvatting? Of toch religie
Plantaardig en eiwitrijk eten vergt een andere mindset
Als vegetariër of veganist, ben je tegen het consumeren van vlees (het zijn geen vooroordelen, dit is een geloofs- of levensovertuiging)
Ik ben sinds 15 jaar veganist en ik ben superfit, er is te veel dierenleed wereldwijd maar ook is het universum onverklaarbaar (dit religie/god)
(No English version available)

Vegetarisch / vegetarian

1 juni 2020

Waarom zou je vegetarisch/veganistisch of biologisch willen eten? Er is te veel dierenleed wereldwijd! Maar ben je gezond als je alleen maar (biologische) plantaardige en eiwitrijke voeding eet? En merk je dat in je dagelijks leven en als je sport. Ik sport in gezonde toestand vijf tot tien uur per week, van gematigd tot intensief.

De consument, collectieve beïnvloeding

Ik ben een marketing professional en dus commercieel ingesteld, ik zie alleen te veel problemen wat betreft health en environment en beïnvloeding van reclame en televisie, waardoor ik buiten de consumentenmaatschappij sta. Veel mensen weten het niet, maar we zitten van jongs af aan in een systeem, dat gaat over voeding en amusement. Dit systeem is erop gericht jou te laten denken dat dit goed zit (vlees is gezond, dit is niet zo; zie de paragraaf hieronder) en zoveel mogelijk geld te verdienen aan jou, de consument. Suiker is bijvoorbeeld helemaal niet gezond en veel mensen hebben problemen met hun energie en gewicht en dat komt door suiker, wat echt overal te koop is (denk maar aan drop, chocolade, ijs). Meer info over suiker vind je bijvoorbeeld hier: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/publications/2017/incentives-and-disincentives-for-reducing-sugar-in-manufactured-foods-2017. Wat weet je, als consument, eigenlijk van corporaties? Er wordt mondiaal ontzettend veel geld verdient, maar wat gebeurt er achter de schermen? Als veganist volg ik trends in de samenleving en binnen multinationals.

De nadelen van vlees eten!

Wat zijn de voordelen van het overslaan van vlees en vleeswaren en vis. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van suikerschommelingen die verminderen als je vlees overslaat. Maar ook vermoeidheid of een zwaar gevoel. Daarnaast is het mogelijk ziek te worden van bijvoorbeeld rood vlees en bewerkt vlees, onderzoek heeft aangetoond dat je er kanker van kunt krijgen; Google maar eens ‘rood vlees + kanker‘; https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/vergroot-rood-vlees-de-kans-op-kanker.aspx en https://www.kanker.be/kankerpreventie/voeding-en-kanker/voeding-en-kankerpreventie-feiten-fabels/niet-te-veel-rood-vlees, ‘bewerkt vlees + kanker‘ of ‘vlees + kanker‘. Kijk maar op het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, https://www.voedingenkankerinfo.nl/krijg-ik-kanker-van-rood-vlees/ en KWF Kankerbestrijding. Ook kun je ziek worden van suiker; Google maar eens ‘suiker + diabetes‘, zie het Diabetes Fonds en eventuele relaties tot kanker: https://www.wkof.nl/nl/over-ons/voor-de-pers/nieuws/stimuleert-suiker-tumorgroei, https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/nieuws/suiker-stimuleert-woekering-van-kankercellen en https://www.tegenkanker.nl/project/suiker/. En er is meer bekend over chronische ziekten zoals diabetes type 2, kanker, dementie en hart- en vaataandoeningen, zie hiervoor MMV.

Links over vlees en kanker of chemie

Vlees en antibiotica

Ook kunnen er toevoegingen zitten in vlees, zoals antibiotica, omdat vee dat gevoerd krijgt, wat niet geldt voor de biologische veehouderij. Koeien, varkens, kippen en schapen eten (voor zover ik weet) zelf geen vlees, maar kunnen restproducten in hun veevoer hebben, wat geloof ik ook niet geldt voor de biologische veehouderij. En dat terwijl ze alleen maar gewend zijn van geboorte af aan om gras en bladeren te eten!

De Nederlandse overheid geeft dus zelf voorlichting, zo kwam ik toen al eens (voordat ik vegetariër werd) uit bij www.wakkerdier.nl; ik was lid van de Wakkere winkelaar met wekelijks de biologische aanbiedingen van alle reguliere supermarkten in NL, https://proveg.com/nl/, www.vegetariers.nl en www.voedingscentrum.nl. In hoeverre zijn je eieren kipvriendelijk (en, heeft een kip nog veren?), daar is nog steeds informatie over op bijvoorbeeld https://beterleven.dierenbescherming.nl/ (ik ben lid van de Dierenbescherming).

De nadelen van vis eten

Er is sprake van overbevissing en bijvangst en gekweekte vis heeft nadelen, zie CIWF https://youtu.be/NhKrV2cB79Y, ook is er vaak sprake van slavernij op zee, ‘hashtag’ #EndSlaveryAtSEA op Twitter.com of bekijk: https://www.scmp.com/week-asia/article/3084015/indonesian-fishermen-who-died-chinese-boat-faced-abuse-21-hour-days. Een noot, ik ben zelf gek op kroepoek, bij de Chinees bijvoorbeeld, maar er is geen stuk kroepoek zonder garnaal… Nu zag ik laatst in de AH de vegan-kroepoek, zonder garnalen of andere toevoegingen, ik heb de zak cassave gelijk meegenomen.

Melk drinken en e-nummers…

Al voordat ik vegetariër werd was ik gestopt met melk drinken vanwege het koeienleed. Daarna ergens besloot ik om alleen nog maar biologisch vlees en vleeswaren te eten. En ben ik gaan letten op e-nummers (die doorgaans niet toegevoegd worden aan biologische producten, zoals bijvoorbeeld biologische vleesvervangers – in niet-biologische vleesvervangers zit soms ‘vrije uitloop kippenei-eiwit’), hier wordt vrij veel reclame voor gemaakt in mode en tijdschriften.

De nadelen van zuivel, dit kan ook plantaardig

Zuivel heeft ook nadelen, dierlijke eiwitten zijn niet echt gezond. Een vegetariër of veganist wil gewoon geen dieren dood hebben en voor je gezondheid heb je het niet nodig. Hier staat meer info over zuivel en gezondheid, zoals : zie MMV ‘Canada zegt dat melk niet noodzakelijk is als hoofd voedingsgroep in een gezond voedingspatroon en het wordt aanbevolen eiwitten te halen uit plantaardige bronnen.’ en het AD.nl met een bericht van 2019: https://www.ad.nl/koken-en-eten/melk-is-goed-voor-elk-of-toch-niet~a220d548/. ‘Koeienhormonen in melk kunnen het evenwicht in je lichaam verstoren’.

Links

Waarom leef ik biologisch vegetarisch of veganistisch?

Maar waarom ben ik vegetarisch geworden en waarom haal ik mijn boodschappen grotendeels biologisch bij de gewone supermarkten (ik ga niet perse naar de reformwinkel)? Ken je de ‘vegan-logos’ of ‘Eko’, ‘EU-landbouw’ en ‘melkvrij’? De overheid maakt sinds (in ieder geval of ongeveer) twintig jaar reclame voor de nadelige effecten van de vleesindustrie. Het dierenleed is niet te overzien, misschien heb je van de kiloknaller en de plofkip gehoord of de melkkalfjes. Ik ben lid van Milieudefensie, van de Dierenbescherming en ook van Stichting DierenLot. Ook volg ik bijvoorbeeld op Twitter.com Animal Leaks, dit is aanbevolen om meer te weten te komen over dierenleed in extreme vorm, ik ken hun niet persoonlijk, maar ik volg hun; https://twitter.com/animal_leaks.

Restaurants

Als vegetariër ga ik ook graag uit eten! Niets gezelligers dan uit eten gaan met een of meerdere mensen. Het is alleen zo dat er niets voor een veganist op de menukaart staat…. Er is altijd wel een vegetarische salade, of een maaltijdsoep, denk aan de groente lasagne of de vegetarische curry, desnoods een pasta. Maar meestal zijn er niet meer dan een of twee hoofdgerechten, die lekker vullen. Verder is er altijd wel appelgebak, en vaak ‘home made’, maar ik krijg er altijd slagroom bij aangeboden, hier zitten dierlijke eiwitten en geraffineerde suikers in en dat wil een veganist niet. Verder kan ik de Vega Burger aanbevelen, restaurants hebben deze tegenwoordig wel op de kaart!

Ik ben een biologisch vegetariër en dus een activist

‘Ik ben zelf een biologisch vegetariër en ben superfit, toch vroeg ik mij in het begin af of ik vitamines en mineralen mis zou lopen. Ik heb informatie nagevraagd bij de huisarts en ze zeggen dat een vegetarisch dieet absoluut in orde is. Je loopt niets mis. Ik ben nu 15 jaar vegetariër en ik heb nergens last van en ook zijn mijn bloedwaardes goed, handig om soms te laten controleren als je niet zeker bent van je zaak.

Levensovertuiging, geloofsovertuiging, levensopvatting of politiek standpunt? En macrobiotisch? Veganisme is een mensenrecht!

Veganisme is geen religie, maar een levensovertuiging waarop je niet gediscrimineerd mag worden. Toch kun je ook veganist zijn vanuit religie. Ze zeggen dat vee slavernij is. Als vegetariër heb je een politiek standpunt ingenomen, want je bent tegen het consumeren van vlees. Maar ook een levensovertuiging, want je bent van mening dat je lichaam geen vlees nodig heeft. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik gezonder ben geworden door geen vlees te eten en biologisch in te kopen. Wat is vegetarisme, veganisme en macrobiotiek? En wat zijn je rechten. Hier meer info:

Branding en Suikers, je wordt in de maling genomen!

Suikers gaan nooit verdwijnen, kijk maar naar het snoepschap in alle supermarkten wereldwijd, tenzij het reform is. Het leuke van suikers is dat ze hand in hand gaan met branding. Suikers zijn wetenschappelijk aangetoond verslavend, maar branding speelt in op jouw behoefte aan meer. Meer over de verslavende effecten van suiker: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx. Meer over Branding: De aanbiedingen in alle supermarkten wereldwijd zijn er op gericht niet een, maar twee verpakkingen te halen, alles draait om meer. Waarbij je in de misleiding bent dat je er financieel op vooruit gaat. Voorbeelden hiervan zijn er in overvloed, denk maar aan de bekende chocolade repen, deze hebben de mooiste wikkels en reclames op televisie en in de kranten of folders. Hier wordt het klooster belachelijk gemaakt, ik sta er niet achter dat de nieuwe generatie zo opgroeit:

De prijs voor zo een reep, omvat ook het imago. Je bent bijvoorbeeld stoer met zo een reep in je hand of tas. De commerciële giganten spelen hier maar al te graag op in! Ik ben een MarketingCommunicatie specialist en weet hier veel van, het is alleen zo dat ik als biologisch vegetariër niet te verleiden ben! Het gaat in marketing allemaal om verleiding, om een winkel in te gaan, een folder aan te nemen of op de aanbiedingen in te gaan. De kleuren en materialen die gebruikt worden zijn afgestemd op wat mensen mooi vinden. Hangt er iets moois in de etalage, dan wil je misschien naar binnen om even te kijken, dat is verleiding. Overall komt het neer op gedragsbeïnvloeding, heb je het wel nodig? Marketing, of Branding, is net Sekte! Dan zal dat met Sales en Communicatie ook wel zo zijn. (Hebben de meeste bedrijven tegenwoordig een duurzaam- of maatschappelijk beleid op hun website staan, ik dacht dat inmiddels verplicht werd vanwege transparantie naar de consument of afnemer.)

De kiosk op het station

Een marketing voorbeeld is de kiosk op het station, zoals Amsterdam Centraal. Ik eet geen geraffineerde suikers als veganist, maar ik lust ook wel wat lekkers als ik daar snel een koffie haal tussen de treinwisselingen door. Op de meuslikoek na, is het allemaal chocola, koek, chips en caloriebroodjes wat daar aangeboden wordt. Ook heb ik bij het afrekenen niet de behoefte aan een extra reep die in de aanbieding is, er is daar altijd iets in de aanbieding wat je structureel aangeboden wordt als je denkt dat je alles hebt. Dat heet ‘upselling’; ‘Deze reep (op de toonbank) is in de aanbieding, wil je die erbij?’ Ik sta hier niet achter, het is namelijk allemaal ongezond en bovendien kan ik zelf beslissen, het is alleen zo dat de verkoper zelf ook verplicht wordt door de organisatie van de kiosk.

Vruchtensappen in de supermarkten of in de shops

Vruchtensappen zijn meestal een verrassing, boordevol vitamines! Zo kun je bij de AH je eigen flesje verse sinaasappelsap vullen met versgeperste sinaasappels, dat is super. Niet-verse vruchtendrank staat erom bekend vol van fruit te zijn, maar helaas zijn de meeste niet verse vruchtendranken vol van suiker.

To go!

Ook vind je ‘To go’ op het station, waar de verleiding niet te weerstaan is met de bijvoorbeeld de hartige broodjes, die je even tussendoor kunt scoren. Dit soort kleine snacks kunnen mensen veel problemen geven, denk aan verslavingen zoals suiker, koolhydraten en vetten.

Het benzinestation

De shops bij de tankstations nodigen uit tot het eten van suiker in wel 100 of 200 verschillende wikkels, ik mag geen namen noemen! Het zijn de bekende merken van chocoladerepen tot gevulde koeken en hartige broodjes of frituur. Je houdt daarmee alleen een verslaving in stand en je lichaam heeft dat helemaal niet nodig! Een gezondere uitvoering van de shop zou een veganist waarderen. Veel shops hebben wel al een broodjeshoek, waar je verse broodjes kunt kopen, hier sta ik dan weer wel achter. Maar zit er ook wat tussen voor mensen die geen vlees of zuivel eten?

De snoephoek in de commerciële bioscoop

Een vierde voorbeeld is de immens klantvriendelijke route naar de snoephoek, dit is dus echt zo, je weet dat commerciële bedrijven nadenken over de route die je aflegt en dat daar psychologisch onderzoek naar verricht is? Los van dat, ik ga graag naar de bioscoop! Maar wat voor lekkers kan ik nemen? Want het assortiment van die megavriendelijke snoephoek, waarin ik de weg vindt, biedt alleen maar suiker, koolhydraten en koolzuur. Ik ben vega, en kom niet verder dan appelsap of aloë vera naturel.

Chocolade reclame op televisie

Ken je die reclame op televisie? Met de kleine chocolaatjes die uit het keukenkastje springen om lekker opgegeten te worden op de bank, televisie kijkend, door een echtpaar? Ik mag geen merknaam noemen. Deze reclame stimuleert je om die kleine chocolaatjes in huis te halen en samen of alleen op te eten, terwijl ze vol zitten van suiker en kleurstoffen. Hoe is het mogelijk dat zo een reclame goedgekeurd wordt, is daar geen toetsingscommissie voor? Je hebt zoveel aanmoedigingen in de reclamewereld om op je gewicht of je gezondheid te letten, wegens ziekten en overgewicht.

Fastfood

Er zijn enorm veel fastfood ketens en ze hebben immens veel invloed, de big M is dacht ik wereldwijd bekend. Het is alleen zo dat vee lijdt en je lichaam geen vlees nodig heeft. Het is echt een consumentenmaatschappij. Er lopen best wel wat acties tegen fastfoodketens, hier is een actueel voorbeeld: https://www.thepetitionsite.com/nl/147/144/248/mcdonalds-stop-using-chickens-from-cruel-factory-farms/. Ik word doorgaans via Facebook op de hoogte gehouden of soms staat er info op Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/McDonald%27s#Kritiek.

Ik ben een MarketingCommunicatie specialist en activist als vegetariër

Ik ben beroepsmatig een marketingcommunicatiespecialist en daarom geinteresseerd in onder andere reclame, webdesign & usability en social media, want hoe werkt beïnvloeding en merkbranding?! En is dit privacy schending? (Ja, dat is het!) Hoe ver gaan doelgroep segmentatie, klantreizen en profielmarketing? Influencer marketing, guerrilla marketing, het is eigenlijk ook psychologie, want waar liggen onze aankoopbehoeften en hoe kunnen bedrijven daarop inspelen. Webdesign & usability design bijvoorbeeld zijn gebaseerd op psychologisch en neurologisch onderzoek, bedrijven weten dus heel veel van ons (gedrag) / zowel online als offline. Maar dat is voor dit blog een heel ander onderwerp… Ik zal daar een ander blog aan wijden.

Op social media krijg ik veel te zien over dierenactivisme en voeding, zo ben ik sinds 2008 lid van Twitter. Ik krijg daar voorgestelde organisaties te zien en Herbivore was er een van https://herbivore.contactin.bio//, die volg ik sindsdien! Een ander was Animal Justice Project, die ik dan ook volg. Je kunt echt heel veel vinden over deze dingen, “hashtag” in de Twitter zoekmachine maar eens #plantaardig, #biologisch, #vegan, #vegetarian of #animalrights, je komt echt heel veel te weten over voeding en dierenleed. En het is nog leuk ook!

Mensen en dierenrechten en Facebook.com

Iets heel anders op het gebied van mensen en dierenrechten is change.org wat ik ben gaan volgen door propaganda op Facebook. Je kunt hier petities tekenen bijvoorbeeld voor het Yulin and Lychee dog meat festival, ik wist helemaal niet dat dat bestond! Ik ben zelf bijvoorbeeld wel bekend met de Griekse en Spaanse verbrandingsovens, daarom hebben we geadopteerde hondjes rondlopen in Nederland. Ook wist ik niet dat Facebook voorlichting geeft op dit gebied, het Yulin dog meat festival in China krijg ik namelijk op mijn Facebook tijdlijn/updates te zien zonder er een pagina over “geliked” te hebben. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor koeienleed (de hormoonbulls, dikbil; https://nl.wikipedia.org/wiki/Dikbil, koeien met gaten + deksel boven de maag; https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cannulated_cow en koeien volgespoten met water, zie ook Animal Leaks; https://twitter.com/animal_leaks/status/1316394588651823105), foie gras, stierengevechten in Spanje en Malta (ik ging op zoek en vond via Google.com deze website: https://www.stieren.net/petities, wat helemaal los staat van wat ik op Facebook te zien krijg), reptielen die levend onthuid worden voor de mode-industrie, de Spaanse galgos = de Spaanse windhonden die ingezet worden voor races en dus geld (Warning! Dit is shocking), de medicijn-ezeltjes in Ejiao, de “infiltrantenvideo’s” van hondengevechten in Nederland = echt zo erg en het knobbelzwaan mishandelen in Nederland. Ohja, ook nog het gewelddadig scheren van schapen (ergens overzees, de meeste video’s hebben geen formeel logo, waar komen deze video’s vandaan?), de rodeo, ongelukken bij paardenrennen of de slacht; The dark side of Australia’s horse racing industry – https://youtu.be/Zp-ALoBRW20 of The New York Times; Breakdown: Death and Disarray at America’s Racetracks – https://youtu.be/86XGhbhwTwo, de dolfijnenslacht in Taiji – Azië komt ieder jaar terug op Facebook (ik heb een bijpassende “#” gevonden op Twitter #emptythetanks) en de bijvangst, waarvan een deel afgesneden terug de oceaan in gaat. Al deze dingen komen in de vorm van het tekenen van petities omdat bepaalde internationale organisatie erop tegen zijn. Maar dit is helaas niet altijd zo, ik krijg ook gewoon ongecensureerd dierenleed op foto en video te zien en dat staat nog los van de “homevideo’s” die ook over huiselijk dierenleed kunnen gaan, terwijl de video’s soms ook gewoon leuk en aandoenlijk zijn om te zien, zoals The Dodo en Holidogs (of The Barking Army en NTD News, niet aanbevolen, je ziet het er alleen niet altijd in terug, of hier Animal Planet, de naam is misleiding en dat is nog zacht uitgedrukt; https://nl-nl.facebook.com/AnimalPlanet/videos/243008139893235/). Waarom Facebook al deze info deelt op mijn tijdlijn/updates is niet helemaal duidelijk, ik denk dan dat dat is om informatie te verspreiden over kwetsbare doelgroepen, als goed doel. Of ik ben aangemeld voor profielmarketing, wat betekent dat corporaties mij kunnen “targetten” als dierenleed-geïnteresseerde.

Het Yulin dog meat festival of “the dog and cat meattrade in Asia“, wat ik dus ongevraagd volg op Facebook sinds twaalf jaar – ik weet het niet meer :-), leidt inmiddels in het nieuws! onder andere naar de Wuhan wetmarkets in China, waar het Corona-virus, het sars-virus, het wuhan-virus zelf en/of covid-19 wereldwijd over gaan. Het “live” en onhygiënisch slachten en verkopen van wilde dieren / wild animals in Azië wat leidt tot infecties. In tegenstelling tot bij ons in Nederland is in Azië een hond een wild dier, maar denk ook aan tijgers, slangen, pangolins en vleermuizen die gegeten kunnen worden. Ook dat kun je “hashtaggen” op bijvoorbeeld Twitter.com, namelijk #wildlifemarkets, #wildlife, #wetmarkets en #dogleather (wat ook verweven is aan het blog ‘Organisch katoen‘. De link #dogleather gaat naar Twitter.com vanuit Nederland, maar zijn de resultaten internationaal overeenkomend?) Via deze weg kwam ik ook online terecht in Boknal, wat een waar drama voor de dog and cat meattrade blijkt te zijn, met de jaarlijkse “Bok nal days” waarbij onder andere ontzettend veel honden en katten gruwelijk geslacht worden. Ik wist echt niet dat dit bestond! Met dank aan de social media 😉 #stopboknal en #enddogmeat.

De dog and cat meat trade leidt dus tot ziektes zoals de African swine fever, waar mensen aan sterven in Azië, refererend naar het eerder genoemde wuhan-virus of covid19. “Hashtag” #dogmeattrade, #stopyulin, #yulin en #dogandcatmeattrade maar eens voor een indruk of bekijk de video’s online zoals https://youtu.be/nX9CbZUdc9U of . Maar ook #streetdogs, Ik wist dit allemaal niet hoor, voordat ik veggie ging, wat een wereld van verschil.

Maarrr… Wat eet en drinkt een vegetariër of veganist?

Geen melk bij het ontbijt of de lunch?Neem bijvoorbeeld biologische appelsap, sinaasappelsap of perensap. En water, veel water, organische koffie of thee (zonder suiker of melk…)
Geen vleeswaren bij de lunch?Neem bijvoorbeeld; vegan kaas, sandwichspread, vegan paté, biologische pindakaas of tahin. Of andere broodbeleg die “vegan” zijn! Denk ook aan biologische appelstroop of jam.
Geen vlees bij het avondeten?In principe zijn volkoren producten genoeg, natuurlijk met heel veel verse biologische groenten. Pasta, rijst en aardappelen zijn gewoon supergezond, eet zoveel je wilt 🙂
Maar ik mis vlees 🙁In bijna alle reguliere supermarkten heb je (biologische) vleesvervangers, zoals tofu, seitan en tempeh. Ook goed voor sporters! Maar ook vegetarisch gehakt, gehaktballen, braadworst, worst, kipnuggets, schnitzels, kaasschnitzels, falafel, shoarma, wokreepjes, samosa’s, loempia’s en hamburgers. De hamburgers zijn superlekker, maar echt zonder vlees! Denk aan merken zoals de huismerken, Valess, Quorn, Vivera.
En snoepen, kan dat nog als veggie?Ja, dat kan. Maar ik eet zelf wel minder suiker en e-nummers.
Wat is er met de eieren aan de hand?Het beste is biologische eieren te halen, die zijn in alle supermarkten. Eieren zijn gewoonweg niet kip-vriendelijk 🙁 Dit geldt eigenlijk ook voor mayonaise, plantaardig is dit beter.
Wat is soja? Want dat lijkt op melk, yoghurt of kwarkSoja is plantaardig en eiwitrijk en is er in melk, yoghurt en kwarkvariant. Het heeft ook dezelfde kleur, het is wit.
Zijn er nog meer vleesvervangers?Ja, je kunt zoveel noten eten als je lekker vindt. Zoals cashewnoten, walnoten en pecannoten, wel ongezouten.
En wat eten huisdieren?Biologisch organisch voer zoals Farmfood, Biofood of Greenheart.

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring