Ahimsa (yoga), zinloos geweld

Hier vind je verwijzingen naar artikelen, blogs of video's die gaan over/of te maken hebben met mindfulness, coaching, natuur en idealen. De comments erbij zijn geïnspireerd, ervaren, geïnterpreteerd of verhalend.

Wat is ahimsa

17 november 2018

Ahimsa is een Sanskrit term voor geweldloosheid, het is de eerste stap van de yamas in het yogastelsel maar staat ook op zichzelf als hindoeïstische term. Toen ik aan yoga begon voelde ik mij aangesproken door de normen en waarden binnen de yogafilosofie, ervan uitgaande dat yoga vrijheid is en je alles wat je beoefent geheel vrijblijvend toepast in je privé leven.

Waarom ik ahimsa toepaste in mijn alledaagse situaties, daar moet ik even over nadenken. Ik ben inmiddels drie tot vier jaar verder en ik weet niet precies meer waarom ik bepaalde keuzes maakte. Ik werd misschien op mentaal niveau uitgedaagd om mezelf te confronteren met oordelen die ik aantrof, waar ik me doorgaans niet bewust van was. ‘Pleeg ik nu geweld?’ in eerste instantie op mezelf (heb ik minderwaardige of overtrokken ideeën) en daarna, ‘doe ik de ander nu geweld aan’ en ‘kan ik dat wel beoordelen’. Ik weet het eigenlijk niet precies.

Los van patronen of of gedrag, zelfontwikkeling vind ik het thema machtsmisbruik belangrijk. Ahimsa staat dus voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, maar ook voor een algemeen thema. Ik vind dat er te veel geweld wordt toegepast in het algemeen. Als je kijkt hoe mensen met elkaar om kunnen gaan, maar ook hoe mensen met dieren en natuur om kunnen gaan. Het begint eigenlijk gewoon bij jezelf en je omgeving, houd je rekening met de natuur en de dieren die er in je buurt leven.

Wordt vervolgd…

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring