Wat yoga was

Hier vind je verwijzingen naar artikelen, blogs of video's die gaan over/of te maken hebben met mindfulness, coaching, natuur en idealen. De comments erbij zijn geïnspireerd, ervaren, geïnterpreteerd of verhalend.

Wat yoga was

14 september 2017

Dat niet alles is wat het lijkt te zijn heb ik bij de yoga mogen leren. Het werd in de lessen veelvuldig benadrukt en er werd ons onder andere geleerd ruimer te kijken en de blik te verbreden. Niet alleen op de mat, maar vooral in het dagelijks leven omdat yoga eigenlijk daar pas begint. Dit deden we onder andere door het doorgronden van oude geschriften en het beoefenen van verschillende vormen van meditatie.

Er is een ruimte om de dingen heen of tussen de dingen door, en met de dingen bedoel ik dan woorden, situaties, mensen en objecten. Er is gewoon veel meer dan wat je meent te zien en te aanschouwen en dat kun je vaak wel voelen. Op hoeveel dingen loop je vast en hoe vaak meen je het beter te weten? Gaat het dan om je gelijk of je geluk en telt de ander hierin ook mee? Yoga kan dan dus helpen.

Onze eigen oordelen zijn vaak grote boosdoeners, maar we hebben van jongs af aan ook niet altijd geleerd om neutraal waar te nemen. Ik beoefende geweldloosheid en waarachtigheid en leerde veel over mezelf en anderen. Yoga staat voor eenheid, zeiden ze, waarbij je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt en vervolgens kijkt naar je relatie met de ander (hoe zuiver is die?) en je ook luistert naar de signalen van je omgeving en de natuur.

Inmiddels ben ik sinds mei 2016 bijna helemaal gestopt met het beoefenen van yoga (ik heb geen yogadiploma).

Laat een reactie achter

* Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring